Sutelktinis finansavimas: alternatyva NT vystytojams ir investuotojams | Tarpusavio skolinimo platforma SAVY

Sutelktinis finansavimas: alternatyva NT vystytojams ir investuotojams

Sutelktinio finansavimo platformos tampa rimtu konkurentu tradiciniams finansų rinkos dalyviams, ypač po to, kai bankai sugriežtino skolinimo sąlygas. Šią situaciją išnaudojo „Savy“, pradėjusi teikti finansavimą nekilnojamojo turto (NT) projektams.

Kiekviena krizė yra ir galimybė

2008 m. finansų krizė atvėrė nišą alternatyviems finansavimo sprendimams. 2014 m. įkurta „Savy“ tapo pirmąja platforma Lietuvoje, suteikusia galimybę žmonėms skolintis vieniems iš kitų. Šiais metais, kai NT rinka susidūrė su naujais iššūkiais, „Savy“ vėl atliepė vystytojų poreikius, kai tradiciniai finansų žaidėjai atsitraukė.

„Po pandemijos itin spartus NT rinkos augimas išblėso, tačiau reikia nepamiršti, kad paskutinieji keleri metai buvo išimtis iš taisyklės. Nors kai kurie prognozavo NT krizę, taip neįvyko. Priešingai, NT sektorius grįžo į normalų augimą. Tad finansavimo sprendimai NT vystymo projektams tuomet, kai tradiciniai žaidėjai atsitraukia dar kartą pabrėžia „Savy“ gebėjimą lanksčiai prisitaikyti prie rinkos pokyčių ir tapti patikimu partneriu“, – teigė Silvija Kažukauskaitė, „Savy“ vykdančioji vadovė.

Vienas iš pirmųjų NT vystymo projektų, kuriam per „Savy“ platformą buvo suteiktas finansavimas – tai 4 individualių namų kvartalas Pilaitės rajone, Vilniuje. Projekto savininkės UAB „Wrek – project“ direktorius Valdemar Kunickij pripažįsta, kad tradicinių bankų, kurie kurie anksčiau noriai teikdavo finansavimą, požiūris į individualių namų statybų finansavimą paskutiniais metais tapo pasyvus ir nelankstus, atsirado daug papildomų reikalavimų. Tokia situacija paskatino ieškoti kitų alternatyvių finansavimo šaltinių, ir „Savy“ pasiūlytas lankstus bei greitas sprendimas pasirodė esąs puiki išeitis.

„Palyginti su tradicine bankininkyste, sutelktinis finansavimo modelis leidžia priimti sprendimus greičiau ir efektyviau, o tai yra itin svarbu šiuolaikinėje rinkoje. Bendradarbiaudami su „Savy“ ypač vertiname partnerišką santykį, kuris apima ne tik finansavimą, bet ir įsigilinimą į projektų privalumus bei rizikas. Šis požiūris leidžia mums sutelkti dėmesį į sėkmingą projekto vystymą, nes užtikrina, kad visi aspektai yra kruopščiai apsvarstyti“, – pasakojo Valdemar Kunickij, UAB „Wrek – project” direktorius.

Pasak V. Kunickij, ankstesni individualių namų projektai šioje vietovėje buvo itin sėkmingi, todėl prognozuojamas didelis susidomėjimas ir šiuo nauju, 4 individualių namų kvartalu Pilaitėje, Kriaučiūnų g.39.

„Nepaisant nekilnojamojo turto rinkos atvėsimo, mūsų tiksliniai klientai yra tie, kurie ieško tinkamo būsto savo šeimos poreikiams ir yra pasirengę investuoti į kokybę ir sprendimus“, – pasakojo Valdemar Kunickij, UAB „Wrek – project” direktorius.

Prognozės ateičiai – optimistinės

NT sektoriuje stebimi teigiami ženklai – tiek pirkėjų, tiek plėtotojų nuotaikos yra optimistinės. 2024 metai gali atnešti dar geresnius rezultatus nei 2023-ieji, o rudenį atotrūkis tarp šių metų ir praėjusių metų pardavimų gali dar labiau išaugti. Tai iš dalies siejama su prognozėmis dėl EURIBOR mažėjimo, o jei ekspertų lūkesčiai išsipildys, mažesnės palūkanos prisidės prie spartesnio NT rinkos augimo.

„Sutelktinio finansavimo platformos taip pat stiprina savo pozicijas kaip patraukli ir lanksti alternatyva tradiciniams finansavimo šaltiniams. Augantis šių platformų populiarumas rodo, kad jos yra pajėgios konkuruoti su didžiaisiais rinkos žaidėjais, o ateityje jų vaidmuo gali dar labiau išaugti“, – pasakojo S. Kažukauskaitė.

Pasak „Savy“ vykdančiosios vadovės, viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl SPF sugeba patenkinti vis platesnius finansavimo poreikius – tai augantis smulkių ir instituticinių investuotojų susidomėjimas investavimu į paskolas. Investicijos į NT vystymo paskolas tampa puikia alternatyva tiesioginėms investicijoms į nekilnojamąją turtą dėl nedidelės pradinės investicijos, o taip pat ir dėl laiko taupymo bei sumažintos rizikos, kadangi projektų vertinimas atliekamas profesionaliai. Tai leidžia investuotojams gauti pasyvias pajamas be didelio įsitraukimo.

Investavimas per sutelktinio finansavimo platformą pašalina sudėtingą dokumentų tvarkymą, ilgas derybas su kreditoriais ir stresą, susijusį su NT įsigijimu, jo priežiūra ir valdymu. „Savy“ platforma ne tik padeda surinkti reikalingą finansavimą, bet ir administruoja paskolų grąžinimą bei atsiskaitymus su investuotojais. Rizika įvertinama atidžiai, ir tik tuomet, kai projektas atitinka reikiamus kriterijus, jis yra pateikiamas investuotojams.

„Savy“ platformoje pateikiamos tik kruopščiai įvertintos NT vystymo paskolos, užtikrintos pirmine hipoteka. Be to, LTV (paskolos ir turto vertės santykis) niekada neviršija 70%, todėl, jei skolininkas negali grąžinti paskolos, platforma turi teisę parduoti įkeistą turtą ir išmokėti investuotojams palūkanas bei delspinigius. Investavimas – visuomet susijęs su rizika, tačiau galimybė diversifikuoti investicijas į įvairius NT projektus ar kito tipo paskolas sumažina šią riziką bei padeda auginti pajamas.

Rekordinis investuotojų uždarbis

Per šių metų II ketvirtį investuotojų portfelis išaugo 1,9 mln. Eur, pasiekdamas bendrą 30,8 mln. Eur sumą, o metinis augimas siekė 41%. Aktyvių investuotojų skaičius išaugo iki 15 602. Ypač sparčiai auga investuotojų, kurių individualus portfelis viršija 10 000 Eur, skaičius. Pusmečio pabaigoje ši grupė sudarė 4,5% visų investuotojų, o jų dalis per paskutiniuosius metus padidėjo 1,1 procentinio punkto.

„Džiaugiamės, kad mūsų investuotojai mato realią naudą investuodami mūsų platformoje ir sėkmingai didina savo portfelius kurdami tvarią finansinę ateitį“, – teigė S. Kažukauskaitė.

Antrąjį šių metų ketvirtį investuotojai uždirbo 1 mln. Eur palūkanų, o išmokėtų palūkanų suma augo sparčiausiai per visą platformos istoriją. Iš viso „Savy“ investuotojai jau uždirbo daugiau nei 16,4 mln. Eur palūkanų.

Straipsnis buvo publikuotas žurnale „Investuok”.