5 patarimai finansiniam stabilumui padidinti | Tarpusavio skolinimo platforma SAVY

Jau daugybę metų iš eilės įvairūs ekspertai perspėja apie galimas krizes, artėjantį nekilnojamo turto kainų kritimą ar net pasaulio pabaigą. Laimei, dauguma prognozių neišsipildo. Be to, kad ir kokios būtų prognozės, nėra blogo meto pasirūpinti savo finansiniu stabilumu. Priešingai – tai turėtų tapti nuolatiniu įpročiu, tad dalinamės 5 patarimais, kurie, tikimės, padės susikurti didesnį finansinį saugumą.

1. Nusistatykite aiškius finansinius tikslus

Net ir didelio neapibrėžtumo laikais, aiškus savo tikslų žinojimas padeda aiškiau mąstyti, planuoti ir sekti, kaip jums sekasi. Priklausomai nuo Jūsų finansinės situacijos tikslas gali būti susimokėti tam tikras skolas, sukaupti didesnį pinigų rezervą ateičiai, o galbūt peržiūrėti investavimo strategiją. Bet kuriuo atveju tikslai turi būti konkretūs, pamatuojami, pasiekiami ir apibrėžti laiko rėmuose.

2. Peržiūrėkite išlaidas

Jei iki šiol neplanavote biudžeto, dabar – pats geriausias metas tai padaryti ir įvertinti, kiek išleidžiate būtinosioms išlaidoms, o kiek, pavyzdžiui, kavai išsinešti. Verta peržiūrėti, kiek išleidžiate įvairaus turinio prenumeratoms ir paklausti savęs, ar tikrai visos jos reikalingos? Kaip sakoma, velnias slypi detalėse, tad atidžiai peržvelgę savo išlaidas, galite gerokai nustebti. O tuomet prisiminkite išsikeltus finansinius tikslus ir suplanuokite, kam ir kiek pajamų skirsite.

3. Įdarbinkite nenaudojamus daiktus

Mokytis gyventi su mažesne pinigų suma gali būti nemenkas iššūkis, tačiau bus lengviau, jei surasite tam papildomą motyvaciją. Pagalvokite, kaip prisidėti prie aplinkos tvarumo perkant tik panaudotus daiktus arba surandant naujus šeimininkus savo daiktams. Peržiūrėkite garažą, sandėliuką, kur galite atrasti nenaudojamą dviratį, kilimėlį ar kitus seniai pamirštus daiktus. Rūbų spintoje taip pat visada galima atlikti reviziją ir parduoti tuos drabužius, kurių nelietėte bent vienerius metus.

4. Nelieskite savo investicijų

Didelio neapibrėžtumo laikais dažnai kyla pagunda nurėžti dalį nuo investicijoms skirtų lėšų. Iš dalies tai atrodo, kaip lengviausias sprendimas šiandien, tačiau tai tik sumažins finansinį stabilumą ateityje. Jei investuojate į akcijų ar pensijų fondus, visų pirma pasiaiškinkite, kokią teks sumokėti kainą norint išsiimti pinigus anksčiau termino. Norint anksčiau laiko susigrąžinti investicijas tarpusavio skolinimo platformoje teks parduoti turimas paskolas antrinėje rinkoje ir nėra garantijos, kad parduosite su tokiu pačiu pajamingumu, kaip pirkote. Žinoma, galite ir uždirbti, tačiau tai priklausys nuo Jūsų kantrybės ir paklausos bei pasiūlos santykio, tad neskubėkite. Visų antra, prieš išsiimdami investicijas apgalvokite, ką su jomis darysite ir ar pinigų laikymas po pagalve tikrai yra geriausia išeitis? Bet kuriuo atveju nepasikliaukite gandais ir emocijomis, išsiaiškinkite visas sąlygas ir galimybes bei dar kartą peržiūrėkite savo finansinius tikslus.

5. Peržiūrėkite rezervą netikėtoms išlaidoms

Dažniausiai rekomenduojama turėti bent 3 mėnesių pajamų dydžio rezervą, kuris praverstų, jei kartais neplanuotai sugestų automobilis, prireiktų odontologo ar kiltų kitų nenumatytų poreikių. Deja, nors tai yra puikiai žinoma tiesa, įgyvendinti ją nėra lengva, ypač jei ir taip biudžetas braška per siūles. Visgi, galima ne tik taupyti, bet ir papildomai uždirbti, ypač kai dabar yra itin daug galimybių – tapti pavežėju, teikti konsultacijas, parduoti arba išnuomoti nenaudojamus daiktus. O jei jau atsidėjote 3 mėnesio pajamų rezervą ir toliau kaupiate santaupas sąskaitoje, turėkite omenyje, kad jų vertę mažina infliacija, tad pagalvokite, kaip įdarbinti pinigus, kad jie augtų ir generuotų papildomas pajamas, nes kiekviena investicija – tai Tavo rytojus.